header image [object Object]

We bouwen samen
aan een
veilige plek
voor iedereen

Een veilige plek voor wie jong en zoekend is

Bij Kamino geloven we dat elke jongere recht heeft op een plek waar je je veilig voelt. Fysiek, mentaal én spiritueel. Daarom zetten we hard in op integriteit en safeguarding — niet als verplichting, maar als belofte. Een belofte dat je bij ons mag zijn wie je bent, zonder angst voor grensoverschrijdend gedrag of misbruik van macht.

API

API

Een Aanspreekpunt Integriteit (API) is iemand bij wie je terechtkan als er iets gebeurt wat niet oké voelt. Iemand die luistert zonder oordeel, discreet en respectvol omgaat met wat je vertelt, en samen met jou zoekt naar de juiste stappen.

Vormingen

Vormingen

We organiseren vormingen voor medewerkers en vrijwilligers, gaan in gesprek en inspireren door ons eigen voorbeeldgedrag over hoe je een cultuur van zorg en respect opbouwt. Zo maken we van Kamino een plek waar integriteit vanzelfsprekend is.

Actieve omstaanders

Actieve omstaanders

Een veilige omgeving creëren is iets wat we samen doen. Daarom geloven we in de kracht van actieve omstaanders: jongeren, vrijwilligers en begeleiders die zich uitspreken, signaleren en beschermen — voor zichzelf én voor elkaar.

Ook als het  subtiel is

Ook als het subtiel is

Grensoverschrijdend gedrag kan verschillende vormen aannemen:: fysiek, emotioneel, seksueel of spiritueel.Bij Kamino nemen we elke vorm van grensoverschrijding serieus. Ook als het subtiel is, ook als je twijfelt of het wel “erg genoeg” is. Jij bepaalt wat jouw grens is, wij staan klaar om die samen met jou te bewaken.

megaphone

Wat gebeurt er met jouw verhaal?

Meldingen kunnen ons via verschillende kanalen bereiken: jongeren, begeleiders, ouders,... We houden ook zelf onze ogen wijd open, bij activiteiten en ontmoetingen.

1

Elke melding wordt serieus genomen. We bekijken jouw verhaal met twee personen en nemen vervolgens contact.

2

We zijn het eerste contact bij een melding. We luisteren naar jouw verhaal, om zo de situatie in de schatten. Discreet te werk gaan is voor ons superbelangrijk. Gaat het om een situatie die we als bedreigend inschatten, dan nemen we contact met de politie of een ander instantie, steeds in overleg met de melder.

3

We proberen de situatie beter te begrijpen, contacteren eventueel andere betrokken of instanties en verwijzen indien nodig door naar andere organisaties. We hebben aandacht voor de dader en het betrokken systeem. Dit doen we steeds in overleg met de melder.

4

We volgen de situatie op met de melder, tot alles afgehandeld is. Samen bekijken we hoe we de nazorg best aanpakken.
Veilige omgeving voor jongeren -

'Ik weet niet goed of dit nog een plek voor mij is'

case 1

'Ik weet niet goed of dit nog een plek voor mij is' featured image

Sky (15) deelde na een Kamino-activiteit een persoonlijke post over geloof en gender op hun Story: “Gods liefde kent geen hokjes. Ook als je je niet binair voelt, ben je 100% geliefd door God.” Kort daarna kreeg Sky privéberichten zoals: “Dit is geen échte spiritualiteit” of “Je verpest onze groepsdynamiek.” De sfeer sloeg om. Andere jongeren begonnen met subtiele grappen en hashtags in de groepschat. Twee deelnemers verlieten de chat. Tijdens de volgende Kamino-activiteit daagde Sky niet op en zei later: “Ik weet niet of ik hier nog thuishoor.”

Wat Sky deed:

Sky twijfelde eerst, maar stuurde uiteindelijk een kort mailtje naar een jongerenpastor die hun vertrouwde van een vorig kamp. Ze schreef gewoon: “Ik weet niet goed of Kamino nog een plek voor mij is.” Die jongerenpastor reageerde warm en luisterend, en stelde voor om samen te kijken wat Sky nodig had om zich opnieuw veilig te voelen.

'Een echte gelovige twijfelt niet'

case 2

'Een echte gelovige twijfelt niet' featured image

Noor (16) is al drie jaar actief in een Kamino-groep. Tijdens vieringen en reflectiemomenten voelt Noor zich meestal geïnspireerd — tot de komst van een nieuwe begeleider: Ezra. Ezra gebruikt tijdens gesprekken zinnen als: “Echte gelovigen twijfelen niet,” of “Als je je echt zou overgeven aan God, zou je vrede voelen.” Noor begint te denken dat twijfelen fout is. Tijdens een groepsweekend zegt Ezra: “Misschien ervaar jij dat zo omdat je geestelijk nog niet open genoeg bent.” Noor voelt zich steeds kleiner, stopt met deelnemen aan groepsgesprekken en trekt zich terug.

Wat Noor deed:

Tijdens een staptocht op zomerreis vond Noor de moed om tijdens een wandeling één van de andere begeleiders apart aan te spreken. Ze vertelde over haar twijfels en hoe ze zich onder druk gezet voelde in geloofsgesprekken. Die begeleider nam haar verhaal ernstig en hielp Noor om in contact te komen met het aanspreekpunt integriteit (API) van Kamino.

'Het voelde niet meer als vriendschap'

case 3

'Het voelde niet meer als vriendschap' featured image

Mika (24), net gestart als begeleider bij Kamino, merkt dat collega Sam vaak lichamelijk contact zoekt: een hand op de schouder die net te lang blijft, een knuffel die wat ongemakkelijk voelt. Tijdens een avondspel fluistert Sam: “We zijn hier toch onder vrienden, niks mis met wat nabijheid.” Mika lacht het weg, maar voelt zich niet op haar gemak. Tijdens het weekend merkt Mika dat ze zich steeds meer afzondert en gesprekken met Sam vermijdt.

Wat Mika deed:

Mika vond het moeilijk om het verhaal te vertellen aan iemand uit de groep. Daarom vulde ze het online contactformulier in op de Kamino-website. De volgende dag kreeg Mika een berichtje van één van de API’s die vroeg wanneer Mika even kon bellen — in alle discretie. Dat gaf Mika rust, omdat het gesprek buiten het kampgebeuren kon plaatsvinden.

squigglyLine

Hulp nodig?

Image on Kamino website
Image on Kamino website
Image on Kamino website
Image on Kamino website